Näin hyvin suunniteltu kameravalvonta kohentaa yrityksesi turvallisuutta

Luotettava ja helppokäyttöinen kameravalvonta näyttelee yrityksissä jatkuvasti tärkeämpää roolia. Eri toimialoilla ymmärretään tänä päivänä, että suhteellisen vaatimattomallakin kertasijoituksella voidaan saada huomattavaa arvoa pitkälle tulevaisuuteen, sillä kattava ja moderni kameravalvonta tuo merkittäviä etuja turvallisuuteen.

Järkevästi suunnitellun kameravalvonnan avulla esimerkiksi rikoksia, ilkivaltaa ja työtapaturmia voidaan selvittää jälkikäteen paljon aiempaa helpommin, ja monipuoliset kameravalvontajärjestelmät auttavat yrityksiä täyttämään myös niille laissa säädettyjä vaatimuksia ja velvollisuuksia turvallisuuden suhteen.

Tässä blogitekstissä avaamme modernin kameravalvonnan hyötyjä ja esittelemme lisäksi kolme nykyaikaisen kameravalvonnan ominaisuutta, joita kannattaisi asiantuntijoiden mielestä hyödyntää vielä nykyistäkin enemmän.

Kameravalvonta on erinomainen apuväline, jos se suunnitellaan oikein

Yrityksissä ja organisaatioissa kameravalvonnalla voidaan valvoa tehokkaasti esimerkiksi toimisto- tai tuotantokiinteistöjen ulkoalueita, aitalinjoja ja yleisiä sisäalueita, kuten käytäviä ja portaikkoja. Lähtökohtaisesti itse työpisteiden kuvaaminen ei ole sallittua, mutta tällaisiin määräyksiin on olemassa toimialakohtaisia poikkeuksia.

Yleensä kaikki kameravalvontajärjestelmät mahdollistavat livevalvomoseurannan lisäksi myös tallentamisen. Jos tallentava järjestelmä on toteutettu fiksusti ja kamerat on pystytetty ja suunnattu ajatuksella, mahdolliset rikostapaukset tai vaikkapa onnettomuudet voidaan selvittää nauhalta kätevästi ja varmasti. Valvontamateriaalit voidaan toimittaa tarvittaessa myös eteenpäin oikeisiin paikkoihin, kuten esimerkiksi viranomaisten haltuun.

Kuitenkin – jotta kameravalvonta toimisi tarkoituksenmukaisella tavalla ja sen potentiaali voitaisiin virittää huippuunsa, valvontakokonaisuus vaatii sekä perinpohjaista suunnittelua että ammattitaitoista toteutusta.

Hinta-laatusuhde on kohentunut huomattavasti teknologian kehityksen myötä

Kuinka pitkälle taaksepäin tapahtumia sitten voidaan tarkastaa tallenteelta? Ennen vanhaan kamerajärjestelmät toimivat analogisesti, jolloin kuvasignaali siirtyi jatkuvalla syötöllä tallennusjärjestelmään. Tekniikka söi roimasti tallennustilaa, ja materiaalia tallennettiin aiemman päälle säännöllisin väliajoin.

Teknologian kehityksen ansiosta kiintolevytila on tänä päivänä halvempaa kuin koskaan, ja lisäksi laadukkaat kamerajärjestelmät skaalautuvat tallennustilaltaan lähes rajattomasti. Jos järjestelmä on vieläpä optimoitu niin, että se ei tallenna koko ajan, materiaalia voidaan tutkia ja tallenteita hyödyntää jälkeenpäin jopa kuukausien ajalta.

Nykypäivänä tallennus on nimittäin mahdollista toteuttaa siten, että kamera kuvaa staattista kuvaa ja antaa signaalin tallennusjärjestelmään vasta, kun kuvassa tapahtuu muutos. Jos on tarkoitus kuvata vaikkapa tontin aitalinjaa, jossa ei lähtökohtaisesti ole jatkuvaa liikettä, kuvaa ei tallenneta eikä levytilaa siten viedä turhaan.

Tasokkaat kamerat sisältävät perustason keinoälyä. Kamera voi kommunikoida tallennusjärjestelmälle verkon välityksellä, ja informaatiota voidaan välittää valvonnassa molempiin suuntiin. Jos kameran sensori siis havaitsee liikettä, automaattinen tallennus lähtee käyntiin. Samanaikaisesti tallennusjärjestelmä voi aloittaa tallennuksen myös muilla kameroilla.

Kolme nykyaikaista vinkkiä turvallisuuden kohentamiseen kameravalvonnalla

Monet mieltävät valvontakameran olevan yksinkertaisuudessaan vain kamera, joka kuvaa yhtä kohtaa jatkuvalla syötöllä. Tosiasiassa nykyaikaisilla kamerajärjestelmillä voidaan luoda hyvinkin monipuolisia ja kustannustehokkaita ratkaisuja, joista esittelemme seuraavassa muutaman esimerkin.

1. Lämpökamerat

Etenkin Suomen ilmastossa yksi turvallisuutta parantava ratkaisu on lämpökamerat. Esimerkiksi kiinteistöjen piha-alueille voi silloin tällöin ilmestyä kutsumattomia vieraita, jotka eivät aina tallennu selkeästi kameraan hankalien olosuhteiden vuoksi.

Kun sataa vaikkapa lunta tai räntää, normaali kamera ei yhtäkkiä näekään kovin montaa metriä eteenpäin – lämpökameran avulla sen sijaan ihminen, eläin tai ajoneuvo voidaan tunnistaa infrapunasäteillä rankankin sateen läpi. Lämpökameran tueksi voidaan pystyttää myös laadukas optinen kamera, joka on sijoiteltu sellaiseen paikkaan, että alueesta saadaan laajempi kokonaiskuva. Näin lämpökameraan tallentuneen kohteen liikkeitä voidaan seurata tarkemmin.

2. Tapahtuman kuvan välittäminen automaattisesti ja välittömästi

Kameravalvontajärjestelmissä on mahdollista hyödyntää ns. in/out-kontaktoreja eli koskettimia, joiden avulla kameran kuvassa tapahtuva muutos saadaan välitettyä operaattorin tai vartijan näytölle.

Automaation avulla esimerkiksi kulunvalvonnan tai rikkoontumistunnistimen kärkitieto siirtyy kameran kautta välittömästi tallennus- ja hallintajärjestelmään. Suomeksi: kun kiinteistön jossain osassa tapahtuu jotain, paikkaa kuvaava kamera välittää siis välittömästi ja automaattisesti vartijan tai operaattorin ruudulle kuvaa tilanteesta. Näin esimerkiksi ilkivallan tekijä voidaan saada heti kiinni.

Usein yrityksillä ja organisaatioilla kulunvalvonta ja rikkoontumistunnistus sekä kameravalvonta ovat eri toimijoiden käsissä. Nämä turvallisuuskäytännöt yhdistämällä voitaisiin tuoda merkittäviä hyötyjä kokonaisturvallisuuteen – toki tämäkin edellyttää, että asia huomioidaan kiinteistön turvallisuuden kokonaissuunnittelussa alusta lähtien.

3. Keinoälyn potentiaalin hyödyntäminen

Kuten todettua, useissa moderneissa kameroissa on jo itsessään tekoälyä. Kameran keinoälyä voidaan hyödyntää esimerkiksi siten, että kun kiinteä kamera kuvaa paikallaan jotakin kohdetta, kameran kuva-alaan voidaan määritellä erilaisia sektoreita.

Jos kuvattavan alueen jossain osassa liikkuminen on sallittua ja toisessa ei, kuva-alalle voidaan määritellä ns. vihreä ja punainen alue, joilla tapahtuvaan liikkeeseen kamera reagoi eri tavoilla. Kun vihreällä alueella liikkuu joku, tallennus ei lähde käyntiin ja kaikki on kunnossa. Jos taas punaisella alueella havaitaan liikettä, kamera voi käynnistää hälytyksen, aloittaa seurannan ja välittää tiedon operaattorille tai vartijalle.

Kaikissa yllä olevissa valvontaratkaisuissa on huomattava etu, että kamerajärjestelmä on suunniteltu alusta asti hyödyntämään näitä ominaisuuksia. Muutoksia on toki mahdollista tehdä jälkikäteenkin, mutta kun tarpeet tiedostetaan heti järjestelmän asennuksessa, kaikki ominaisuudet voidaan huomioida niin kameroiden kiinnittämisessä ja suuntaamisessa kuin taustaohjelmoinnissakin. Näin säästyy aikaa, työtä ja rahaa.

Pähkinänkuoressa – mitä hyötyä kameravalvonnasta on, ja miksi siihen kannattaa panostaa?

  • Kattava ja laadukas valvontakamerajärjestelmä lisää turvallisuutta ja omien tilojen sekä alueiden aktiivista havainnointia.
  • Jos yrityksen tai organisaation tiloissa sattuu jotakin, kuten esimerkiksi ilkivaltaa, murtautuminen tai onnettomuus, valvontajärjestelmällä voidaan selvittää tapahtumia pitkälle jälkikäteen.
  • Hinta-laatusuhde on kehittynyt nopeasti viime vuosien aikana – muutamien satasten kameroilla saadaan esimerkiksi vuosikymmenen takaiseen verrattuna kustannustehokkaampia hyötyjä.
  • Jo nykykameroiden kennot itsessään ovat erittäin tarkkoja ja valoherkkiä, ja lisäksi useilta valmistajilta keinoälyä sisältäviä kameroita, jotka auttavat esimerkiksi hahmontunnistuksessa ja kuormittavat samalla vähemmän taustateknologiaa.
en_USEnglish